Heel natuurlijk en verfrissend

Cold Brew

COLD BREW EN COLD DRIP KOFFIE

Cold brew en cold drip koffie: dranken bereidt zonder warm water, zonder druk, maar heel natuurlijk. Het resultaat? Een zoetige, vriendelijke drank die tegelijkertijd verfrist en boost. Geschikt om direct koud te drinken. Uitdagend om mee aan de slag te gaan in allerlei recepten, zoals in cocktails, gebak of met melk. TB Brown is klaar om te voldoen aan elke vraag van ondernemers, retailers en de voedingsindustrie die aan de slag gaan met deze trend. Met onze ambachtelijke én koude bereidingstechniek produceren we op duurzame wijze grote volumes houdbare cold brew koffieconcepten op maat.

Cold brew koffie en cold drip koffie worden gemakkelijk in één adem genoemd. Dat komt door hun belangrijke overeenkomsten. Voor beide koffie-dranken wordt geen warm water gebruikt. Maar zoals de namen al doen vermoeden, ze verschillen van elkaar qua bereidingwijze. Cold drip koffie ontstaat door koud water heel langzaam over koffie te druppelen. Dat geeft weer een ander effect dan wanneer de koffie geweld is in het water, zoals bij cold brew het geval is. In dit proces geeft de koffie langzaam en natuurlijk haar aroma’s en cafeïne af. Hoe lang het moet wellen, daarvoor bestaat geen norm. Het mag een half uur, het mag tien uur. Wel is het zo dat, naarmate het langer blijft staan, het aftreksel meer bitterstof en meer cafeïne zal bevatten.

UITDAGINGEN

Wat is de lekkerder: cold brew koffie of cold drip koffie? Die vraag is onmogelijk te beantwoorden. Met koffie als basis zijn oneindig veel recepten te maken. Wie de beste kwaliteit koude koffie wil, zal gebruik maken van een ambachtelijke bereidingswijze. Dat geldt ook voor cold brew en cold drip. De selectie van de meest geschikte koffie is het startpunt. Daarna komt een tweede, veel uitdagendere factor aan bod. De factor tijd. Niet in de eerste plaats omdat het proces behoorlijk arbeidsintensief is. De moeilijkheid van kwalitatieve cold brew koffie is gelegen in het feit dat aroma’s in een koude koffiedrank snel vervliegen. Dat maakt het niet gewenst om de vloeistof ruim van tevoren te maken. Maar à la minute zetten is onmogelijk. Hoe bereidt en bewaart de voedingsindustrie cold brew koffie dan in grote hoeveelheden? Of hoe treffen horecaondernemers de juiste voorbereidingen wanneer sterk wisselende hoeveelheden nodig zijn? TB Brown ging aan de slag met deze uitdagingen en vond antwoord.

TECHNOLOGIE EN INNOVATIE

Ons innovatieteam verdiepte zich in alles wat de kwaliteit bepaalt van cold brew en cold drip koffie, Hierbij lag de focus op het creëren van een koude koffiedrank met de beste smaak en de meeste aroma’s. Omdat we experts zijn in het ontwikkelen van koffieconcepten, waren we hier snel in geslaagd. Toen kwam onze belangrijkste uitdaging: het verlengen van de houdbaarheid, waarbij de vloeistof alle kwalitatieve eigenschappen behoudt. Dankzij onze ervaring met instant koffieconcepten, besloten we de mogelijkheden van concentreren te verkennen. Hierbij maakten we gebruik van onze Evap EOS technologie, waarmee we in staat zijn om koude vloeistof sterk concentreren via een koud proces. Precies dat laatste vinden wij essentieel bij het produceren van ambachtelijke cold brew koffie. Dit maakt de bereidingswijze ook nog eens bijzonder duurzaam omdat er geen elektra of gas nodig is voor verhitting.

RESULTAAT

TB Brown maakt een statement door in de markt van cold brew koffie uitsluitend te werken met gecertificeerde koffie. Hierbij heeft de afnemer keuze uit de keurmerken Fair Trade en Fair Trade Organic. De koffie branden we op echt hout, afkomstig van uit bruik geraakte pallets. Het brandingsproces gaat langzaam, duurzaam en milieuvriendelijk. Het resultaat is uniek. Een volledig koud geproduceerd Fair Trade (Organic) cold brew koffieconcentraat. Het concentraat is houdbaar, ideaal om snel en eenvoudig recepten met cold brew koffie te maken. TB Brown produceert dit tailor made, voor elk gewenst private label in elke gewenste hoeveelheid. In de consumentenmarkt is het geschikt voor bottelaars die een eigen recept maken voor bijvoorbeeld dranken die verkocht worden in flesjes of blikjes. In de voedselverwerkingsindustrie is het mogelijk om naar eigen inzicht toevoegingen te doen, zoals melk of aroma’s.

KAMPIOENEN

Zijn deze cold brew of cold drip koffies nieuwe verschijnselen? Verre van: de ontstaansgeschiedenis gaat zelfs honderden jaren terug. De VOC-vaarders hadden vroeger al koffie aan boord, maar konden het niet warm krijgen. Daarom ze lieten de koffie gewoon een nacht staan in koud water. Het effect was evenwel een kop koffie, alleen met net een andere smaak dan hete koffie heeft. In Amerika is de markt van cold brew koffie al in een volwassen fase. Daar wordt op dit moment verreweg het merendeel van de koffie koud gedronken. Net als in Japan overigens. Zoals bekend, wat in Amerika groot is, daar worden Europeanen ook nieuwsgierig naar. Vooral Nederlanders, die we gerust kampioen koffiedrinkers durven noemen. We zijn in een groeifase waarbij we open staan voor nieuwe ideeën en nieuwe initiatieven rondom koffie. De markt is klaar voor de lancering van producten met koud gezette koffie. In deze markt van cold brew koffieconcepten is TB Brown jouw gespecialiseerde leverancier.